Close

Nieuws - CLUB Competitie in volle gang - kom langs !

 

Begin september zijn we weer begonnen met het gewone schaken, alhoewel...wat is gewoon deze dagen.

We spelen bij schaakclub Westeinder op twee borden met 1 klok in het midden, alles om de kans op covid te verkleinen en volledig conform de reglementen door de bond en de covid experts.

 

 

Willem Hensbergen de absolute winterchamp !

 

We zijn weer aan de bak, elke woensdag gedurende de zomer!

VANAF JULI WEER OP DE ECHTE MANIER MET DANK AAN DE MINISTER

image

*** DE ACHTSTE RONDE

Felle strijd in de 8eronde van de zomercompetitie, waar maar liefst 14 schakers naar toe waren gekomen. Het werd ook weer behoorlijk laat. Vijf van de 7 partijen eindigden in een dubbele overwinning voor een van de spelers.

De topper van de dag was Willem tegen Peter. In de stand na 7 ronden stond Willem 6 punten voor, dus Peter moest twee maal winnen om gelijk te komen. Hij startte veelbelovend en wist de eerste partij na harde strijd te winnen. In de tweede partij trok Willem de stand echter weer gelijk en behield daardoor de ongedeelde koppositie.

Maarten versloeg Huup met 4-1. In de eerste partij had er voor Huup meer ingezeten, maar hij liet een mooie stelling remise lopen.

Vincent was gekoppeld aan Joran en moest 2 keer het hoofd buigen. De eerste partij had hij kunnen redden, maar in grote tijdnood zag hij de wending Lxa3 over het hoofd, waarmee hij een pion terug had gewonnen en de stelling remise was. De diverse stuurlui langs de kant, waaronder Gerard Verlaan zagen het wel, maar daar had Vincent niet veel aan. Gerard zelf was toen al klaar en twee keer opgebracht door Koen. Deze keer had Koen het bord wel goed neergelegd.

Tom van der Zee was weer uit Duitsland afgereisd en speelde tegen Wim Appelman. In de eerste pot won Tom al snel een stuk en maakte het daarna bekwaam af. De tweede partij was spannender maar ook die trok Tom naar zich toe.

Mladen lette deze keer wel goed op zijn klok en versloeg Marco twee maal. Dat lukte Olivier ook tegen Jan.

De uitslagen en de stand na 8 ronden:

Willem Hensbergen -Peter Verschueren 3-3

Jan van der Sluis - Olivier Marincic 0-6

Gerard Verlaan - Koen Beentjes 0-6

Huup Joosten - Maarten de Jong 1-4

Mladen Cicek - Marco Hutters 6-0

Joran Donkers - Vincent Jongkind 6-0

Tom van der Zee - Wim Appelman 6-0

  punten
Willem Hensbergen 37
Peter Verschueren 31
Olivier Marincic 31
Maarten de Jong 26
Jan van der Sluis 24
Rik Konst 22
Joran Donkers 22
Huup Joosten 19
Tom van der Zee 19
Gerard Verlaan 18
Koen Beentjes 18
Mladen Cicek 18
Marco Hutters 17
Wim Appelman 15
Hans Pot 13
Wim Eveleens 12
Jaap van Staaveren 12
Vincent Jongkind 10
Anton Kraaij 10

 

 

 

*** DE ZESDE RONDE - vanaf de 7de ronde kunnen we weer tegen alle tegenstanders spelen

Maar liefst 14 schakers waren gisteravond naar het dorpshuis gekomen voor de 6eronde van de zomercompetitie. Door de vereiste 1,5 meter afstand tussen de borden was de grote zaal van het dorpshuis behoorlijk gevuld, maar er kunnen nog wel een paar spelers bij!

Huup Joosten en Joran Donkers waren er voor de eerste keer. Huup speelde tegen Mladen, die net terug van vakantie nog niet helemaal scherp was, waardoor Huup tweemaal won. Joran trof Rik Konst. In de eerste partij kraakte Joran de Franse verdediging van Rik, maar in de tweede partij leek Rik terug te slaan. Hij kwam 2 pionnen voor, waaronder 1 op de zevende rij die de witte koning daar gekluisterd hield, maar door de ongelijke lopers zat er toch niet meer in dan remise. Dat bleek ook uit de uitgebreide computer analyse na afloop.

Ondertussen verstevigde Willem zijn koppositie door naaste belager Jan van der Sluis tweemaal te verslaan en klommen Peter en Olivier op naar plaats 2 en 3 door de volledige winst te pakken.

Maarten won een kwaliteit tegen Marco, maar gaf daarna in tijdnood eerst een toren en daarna een paard weg en kon opgeven. De tweede partij won hij wel na veel schuifwerk. Jaap en Wim deelden ook de punten, al had er voor Wim in de tweede partij meer in gezeten, maar in een remisestelling liet hij zich flessen door Jaap.

De uitslagen en de stand na de 6eronde:

Willem Hensbergen - Jan van der Sluis 6-0
Maarten de Jong - Marco Hutters 3-3
Gerard Verlaan - Peter Verschueren 0-6
Wim Appelman - Jaap van Staaveren 3-3
Mladen Cicek - Huup Joosten 0-6
Rik Konst - Joran Donkers 1-4
Tom van der Zee - Olivier Marincic 0-6

 

 

Stand na 6e ronde  
naam punten
Willem Hensbergen 31
Olivier Marincic 22
Peter Verschueren 22
Maarten de Jong 19
Jan van der Sluis 18
Marco Hutters 17
Rik Konst 15
Wim Appelman 15
Huup Joosten 15
Joran Donkers 13
Hans Pot 13
Wim Eveleens 12
Gerard Verlaan 12
Koen Beentjes 12
Mladen Cicek 12
Jaap van Staaveren 12
Anton Kraaij 10
Tom van der Zee 10

*** DE VIJFDE RONDE

Voor de eerste maal waren we in deze ronde met een oneven aantal schakers. Dat wordt dan opgelost door 3 spelers een driekamp met iets minder tijd te laten spelen. Deze ronde waren Peter Verschueren, Marco Hutters en Jaap van Staaveren aan de beurt. Peter won tweemaal vlotjes en Marco versloeg Jaap, waardoor zij nog eerder klaar waren dan de andere reguliere tweekampen. Willem Hensbergen speelde tegen Rik Konst, qua rating zijn gevaarlijkste concurrent.  Met een remise en een winstpartij wist Willem de aanval op zijn koppositie echter af te slaan. Olivier verknalde een gewonnen stelling tegen Maarten, maar herpakte zich na het nodige zelfverwijt en wist de tweede partij met zijn favoriete Black Lion in 20 zetten te winnen. De laatste partij was tussen Jan van der Sluis en Gerard Verlaan waarin Jan de volle winst pakte.

De stand: Willem aan kop,  Jan van der Sluis stoomde op naar de tweede plaat en ook Peter Verschueren maakte een behoorlijke sprong.

Willem Hensbergen 25
Jan van der Sluis 18
Maarten de Jong 16
Olivier Marincic 16
Peter Verschueren 16
Rik Konst 14
Marco Hutters 14
Hans Pot 13
Wim Eveleens 12
Gerard Verlaan 12
Koen Beentjes 12
Mladen Cicek 12
Wim Appelman 12
Anton Kraaij 10
Tom van der Zee 10
Jaap van Staaveren 9

 

Vanaf 1 juli mag er weer op 1 tafel met 1 bord geschaakt worden. We hebben daarbij wel de tafels in de lengte geplaatst, zodat de onderlinge afstand ca. 1,20 meter bedraagt, maar deelnemers kunnen er ook voor kiezen om op twee borden te blijven schaken, waardoor de onderlinge afstand ruim 1,50 meter is. Laat je dus niet weerhouden om te komen, je kunt nog steeds veilig schaken!

*** DE VIERDE RONDE

Het mooie weer deze week werkte niet aanstekelijk om te komen schaken. Er waren slechts 6 spelers en toch werd het weer laat, mede doordat oud leden de weg naar (de bar van) het Dorpshuis weer weten te vinden. Nu ook weer komen schaken mannen!

Willem Hensbergen leed zijn eerste puntverlies tegen Maarten de Jong door in gewonnen stand op mysterieuze wijze door zijn vlag te gaan. Onderzoek van de klok leverde echter geen bewijs van manipulatie, dus het moet toch onoplettendheid zijn geweest. In de tweede partij trok hij de stand weer gelijk doordat Maarten in een goede en misschien wel gewonnen stelling de beste voortzetting miste en een stuk achter raakte. Het voelde als gerechtigheid.

Wim Appelman en Tom van der Zee wonnen beide 1 partij door om de beurt een stuk weg te geven. Olivier won tweemaal van Peter. Hoe dat precies tot stand kwam heb ik niet gezien en Peter was daar na afloop ook niet zo spraakzaam over.

Na 4 rondes staat Willem nog royaal aan kop. Daarachter zijn de verschillen klein, dat komt ook doordat deelnemers bij afwezigheid 3 punten krijgen. Dat is echter maar voor 3 rondes het geval, dus voor de frequent afwezigen:  Kom de komende weken weer schaken, anders komen er geen punten meer bij!

Willem Hensbergen 21
Hans Pot 13
Rik Konst 13
Maarten de Jong 13
Olivier Marincic 13
Jan van der Sluis 12
Wim Eveleens 12
Gerard Verlaan 12
Koen Beentjes 12
Marco Hutters 11
Peter Verschueren 10
Anton Kraaij 10
Mladen Cicek 9
Wim Appelman 9
Jaap van Staaveren 9
Tom van der Zee 7

 

***DE DERDE RONDE

In de 3eronde van de Zomercompetitie konden we weer drie nieuwe deelnemers begroeten. Koen Beentjes, Jaap van Staaveren en Gerard Verlaan waren voor het eerst van de partij.

Na de voorgaande 2 rondes stond alles nog dicht bij elkaar, maar in de derde ronde maakten de spelers met de hogere rating hun favorietenrol waar. Willem won vlotjes twee maal van Marco. Bij Peter en Maarten duurde het een stuk langer maar ook zij wisten tegen respectievelijk Tom en Jaap de maximale score te behalen.

Koen en Gerard waren er voor het eerst en speelden tegen elkaar. De nieuwe opzet met 2 borden was nog even wennen, want na een zet of 10 kwamen ze erachter dat het bord van Koen verkeerd lag, met een wit veld links onder. Ze hebben gewoon doorgespeeld en of het hierdoor kwam is onduidelijk, maar Gerard wist deze partij knap te winnen. In de tweede partij maakte Koen weer gelijk.

Ondanks superieure openingsvoorbereiding behaalde Olivier tegen Rik maar 1 punt. In de eerste partij liet hij met wit een goede stelling remise lopen en in de tweede partij gaf hij een stuk weg op het moment dat hij een mooie aanval op had kunnen zetten tegen de koning van Rik.


De stand na 3 speelrondes:                          

Willem Hensbergen 18
Hans Pot 10
Rik Konst 10
Maarten de Jong 10
Peter Verschueren 10
Jan van der Sluis 9
Wim Eveleens 9
Gerard Verlaan 9
Koen Beentjes 9
Marco Hutters 8
Olivier Marincic 7
Anton Kraaij 7
Mladen Cicek 6
Wim Appelman 6
Jaap van Staaveren 6
Tom van der Zee 4

 

Willem Hensbergen gaat aan kop met de maximale score, maar per avond zijn er 6 punten te verdienen, waardoor de achtervolgers bij een misstap van Willem snel dichterbij kunnen komen. Ook nieuwe deelnemers kunnen nog instappen!

Volgende week de vierde ronde, komt allen dan kunnen we 8 tafels neerzetten.

Wel graag vooraf aanmelden op schaakclubwesteinder@gmail.com

SCHAAKCLUB WESTEINDER, VOOR TOPPERS EN THUIS SCHAKERS !

 

 

 

*** DE TWEEDE RONDE

In de 2eronde van de Zomercompetitie van schaakclub Westeinder werd er weer fel gestreden. Het is toch leuker om tegenover iemand een potje te spelen, dan alleen maar achter de computer te schaken. Het schaken op 2 borden begint ook te wennen. De extra tijd die je krijgt in de tijdnoodfase maakt het mogelijk om je partij goed uit te kunnen spelen, al liggen fouten natuurlijk op de loer!  Tom van der Zee, Wim Appelman en Rik Konst waren deze avond voor het eerst van de partij, waarmee het aantal deelnemers op 13 komt. Er kunnen er nog meer bij, het is veilig, je zit 1,5 meter uit elkaar en verder is er ook ruimte genoeg in het Dorpshuis.

De uitslagen van de 2eronde:

Willem Hensbergen - Olivier Marincic 6-0                          

Maarten de Jong - Peter Verschueren  1-4                          

Jan van der Sluis - Tom van der Zee  4-1                            

Wim Appelman - Marco Hutters         0-6                        

Rik Konst - Mladen Cicek             3-3                                  

De stand na de 2eronde is:

Willem Hensbergen 12
Marco Hutters      8
Hans Pot           7
Jan van der Sluis  6
Olivier Marincic   6
Wim Eveleens       6
Rik Konst          6
Anton Kraaij       4
Maarten de Jong    4
Peter Verschueren  4
Tom van der Zee    4
Mladen Cicek       3
Wim Appelman       3

Willem Hensbergen gaat op kop met de maximale score. De verschillen zijn echter nog klein en per avond zijn er 6 punten te verdienen. En als je in ronde 3 nieuw instapt begin je al met 6 punten (twee maal drie punten voor afwezigheid in de eerste 2 rondes) en kun je nog meedoen om de prijzen. Wel graag vooraf aanmelden opschaakclubwesteinder@gmail.com, dan kunnen vooraf de tafels met voldoende afstand, en de borden en stukken worden neergezet.

SCHAAKCLUB WESTEINDER, VOOR TOPPERS EN THUIS SCHAKERS !

******* DE EERSTE RONDE
 
Woensdagavond 3 juni is de zomercompetitie van schaakclub Westeinder gestart in het Dorpshuis in Kudelstaart. Door een opstelling van 2 tafels tussen de spelers, waarbij elke speler zijn eigen bord en stukken voor zich had, kon voldaan worden aan de vereiste 1,5 meter afstand.
 

Het was een bijzonder gezicht (zie ook de foto's) en ook wel even wennen, want je moet op je eigen bord zowel je eigen zetten als de zetten van je tegenstander uitvoeren. Maar iedereen was blij dat we weer konden schaken. In de zomercompetitie speel je 2 partijen tegen dezelfde tegenstander, met 45 minuten bedenktijd per persoon per partij (3 punten bij winst, 1 bij remise). En er werd fel gestreden, want op bijna alle borden werd de tijdnoodfase bereikt. In tijdnood bleek het spelen met 2 borden wel lastig. Dat zullen we volgende week ondervangen door de klokken in te stellen met een increment van 15 seconden per zet.

De bar was geopend en na afloop kon er nog met gepaste afstand geborreld worden. Het was weer gezellig!

De uitslagen waren:

Hans Pot – Anton Kraaij                  4-1

Willem Hensbergen – Peter Verschueren    6-0

Wim Eveleens – Maarten de Jong           3-3

Mladen Cicek – Olivier Marincic          0-6

Jan van der Sluis – Marco Hutters        2-2

Zoals je ziet zaten we nog niet aan het maximum aantal deelnemers van 30 en er is nog genoeg ruimte in het Dorpshuis over. Volgende week woensdag kun je meedoen en spelen we de 2eronde.

Je moet je wel vooraf aanmelden door een mailtje te sturen naarschaakclubwesteinder@gmail.com   Meer informatie over het toernooi staat op de website.

image 1

Nu per 1 juni de corona regels zijn verruimd voor de horeca kan schaakclub Westeinder de traditionele zomercompetitie weer organiseren in het Dorpshuis in Kudelstaart. Door een slimme opstelling van de tafels ontstaat er een afstand van 1,5 meter tussen de spelers waardoor iedereen veilig kan schaken.
 
Vooraf aanmelden is wel vereist.
 
We kijken er naar uit om jullie weer te ontmoeten, maar vanwege de corona maatregelen is de organisatie veel strakker geregeld dan in voorgaande jaren. Lees onderstaande richtlijnen daarom svp aandachtig:
 

1.Wij moeten vooraf een lijst met aanwezigen aanleveren aan de beheerder van het Dorpshuis.

Je moet je daarom vooraf aanmelden door een mail te sturen naar schaakclubwesteinder@gmail.com

 

2.Maximaal 30 deelnemers.

 

3.Binnenkomst tussen 20 uur en 20.15 uur

 

4.Ingang van het Dorpshuis is aan de achterzijde

 

5.Houd 1,5 meter afstand van elkaar en schud geen handen

 

6.Je speelt 2 partijen op een avond tegen dezelfde tegenstander met een bedenktijd van 45 minuten per persoon per partij.

 

7.Er wordt gespeeld met een afstand van 2 tafels tussen de spelers die een partij met elkaar spelen. Je zit wel tegenover elkaar, maar elke speler heeft een eigen schaakbord met witte en zwarte stukken voor zich. De klok staat in het midden van de twee tafels. Je voert een zet uit op je eigen bord en drukt de klok in. De tegenstander neemt deze zet op zijn bord over, voert zijn eigen zet uit op zijn bord en drukt de klok in, etc. Je raakt dus alleen de stukken op je eigen bord aan.

 

8.Na afloop berg je de stukken op in de doos en laat je daarna bord en stukken staan op de tafel.

  De wedstrijdleiding ruimt na afloop bord en stukken op.

 

9.Volg de richtlijnen van het personeel van het Dorpshuis op

De basis coronaregels van de overheid blijven uiteraard ook gelden:

  • Was vaak uw handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het snuiten van de neus en gooi deze daarna weg.
  • Schud geen handen.
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
  • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Blijf ook dan thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten.

 

****  De Bar is open dus neem zakgeld mee !!

Loading...
Loading...