Close

Het SCA Vlaggeschip - Team 1

 Schaakclub Aalsmeer Team 1 - Uitslagen

 Seizoen 2018 - 2019

 

De uitslagen in de NHSB competitie vindt u HIER, verslagen van de wedstrijden volgen hieronder.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Das war einmal .....

HET EERSTE KAMPIOEN!

clubgenoten, fans en aantrekkelijke blondines,

we merkten allemaal hoe jullie meeleefden met de lotgevallen van het eerste, ook wij gaven geen jota meer voor onze kansen toen we drie ronden geleden allerbelabberst aan het hout schuiven waren tegen de wijker toren. een verdiende nederlaag deed hen twee punten loskomen en hun doelgemiddelde was ook veel beter.

een beetje voetballer kijkt ook niet verder dan de volgende pot en dat is wat we deden, de volgende twee ronden deden we onze sportieve plicht alhoewel ondergetekende daar nog steeds last van heeft: mat in 1 oplopen doet meer fysiek pijn dan geestelijk. de punten bleven wel binnenkomen. onze concurenten verspeelden onbedoeld hier en daar wat punten en toen we dit weekend de stand nog eens doornamen kwam daar de onverwachte verrassing: bij winst zouden we een punt voor staan en kampioen worden.

tegenstander was de uil, een vereniging die nog niet had verloren dit seizoen maar wel al 4 gelijke spelen op zijn konto had, drie partijen werden vooruit gespeeld en koen richard en piet zorgden voor een prachtige uitgangspositie door alle drie te winnen.

met een 3 - 0 voorsprong toog de rest naar hillegom om daar 3 giri's te scoren en de buit veilig te stellen. dat viel tegen.

om u een verhaal te besparen waar doorgaans toch geen touw aan vast te knopen is (' toen de toren op a3 verscheen was het iedereen duidelijk dat Pf5 de pion deed vallen en zwart door een onorthodoxe verdediging natuurlijk de remise veilig kon stellen' ) alleen de mededeling dat jan na een mooie en rustige pot van de tegenstander vocht voor bestaan, peter heul, heul slecht stond, ferry een kwaliteit voorstond maar tegen twee pionnen waarvan er 1 op promoveren stond dus ook dat kon misgaan, mladen een dynamisch evenwicht had en martin de remise niet uit het oog verloor.

onder het bezielende oog van kapitein huup maakt martin remise, ferry hield remise en jan verloor. mladens tegenstander weigerde de laatste benodigde giri. en het werd echt kritiek. gelukkig vergaloppeerde mijn tegenstander zich en verloor waarop mladen direct remise kreeg. het eerste was kanpioen door met 5,5 - 2,5 de uil de eerste nederlaag te bezorgen.

persoonlijk dieptepunt van de avond was wel de opmerking van enkele teamgenoten die zagen dat ik klaar was en mij meedeelden: ' verloren zeker ?' nee, mannen! ome peter heeft gewonnen, het mocht wel weer eens.

we sloegen elkaar op de schouders,en staken elkaar de veren waar de zon niet schijnt daarna nog even nagetafeld met de bijzonder symphatieke uilers die ons waarschuwden voor de ratings in de eerste klasse. da's pas volgend seizoen. bij deze geven we iedereen 26 april vrij om het kampioenschap te vieren.

mochten we toch ooit maar eens zo goed worden als johan, die prachtige eigenwijze klootzak .....

 cruyff

 Donderdag 18 december van het schaakjaar 2015

De wedstrijd tegen Santpoort 3 begon een week eerder doordat Jan Brugge gehakt maakte van zijn tegenstander en SCA een 1 - 0 voorsprong gaf. Deze donderdag begon niet minder geinig doordat ondergetekende in 6! zetten won (het hele partij verloop ging van : 1.e4 d5 2. d4 dxe4 3. f3 Pf6 4.fxe4 Pxe4 5.Ld3 en we voelen hem al aankomen Dxd4 6. Lb5 en de stukken konden het bakje weer in ....

Tien voor half 9, dat werd een lange derde helft vrienden. Helaas kon Gerard het niet bolwerken op bord 1 en verloor. Ondertussen mopperde Koen dat hij een kwaliteit had geschonken waar hij wel 2 pionnen voor had en een moordloper op d5 die de vijandelijke koning op revolutionaire wijze onder schot nam. Toen zijn tegenstander daarop een stuk wegblunderde gaf hij op: 3 -1 .

Ferry stond huizenhoog gewonnen maar had 1 nadeel: zijn dochter kon elk moment bellen om zich te laten oppikken van Schiphol en dat wist zijn tegenstander die erg traag speelde. Ondertussen stond Martin pot-pot-pot remise en dat werd het. De zaak zag er goed uit. Mladen gaf geen krimp en ook dat werd remise :4 - 2 met Ferry op de achtergrond en Richard die bijna nooit zijn concentratie verliest. Aan Richard werd te verstaan gegeven dat remise genoeg was en toen zijn tegenstander het enkele zetten later aanbood werd het direkt aangenomen om onmiddellijk daarna door te hebben dat zijn tegenstander een loper had laten instaan. Een geluk bij een ongeluk: de winst was binnen.

Ferry was ondertussen enkele malen vergeten zijn klok in te drukken en de vlucht uit Spanje kwam dreigend dichterbij dus daar werd af en toe wat snel gezet metals gevolg dat er van Ferry plotseling een een paard in het bakje verdween. Gelukkig stonden daar wat pionnen tegenover en remise was toen waarschijnlijk een juiste uitslag.
Al met al had het meer kunnen zijn maar we blijven op koers liggen om een pracht kampioenschap bij de Chinees te vieren.

tumblr nhj3ky6rm61rwvnv7o1 500

Donderdag 24 november trokken 8 strijdlustige SCA-ers naar de prachtige speelzaal van HWP om een robbertje te vechten.
Op rating waren beide partijen exact even sterk maar bij HWP was het wat beter verdeeld. Dit steunde de SCA denktank in het geloof dat het op de eerste borden moest gebeuren en dat werd deels bewaarheid. Na een zware strijd kreeg invaller Jan van Willegen de kans op zetherhaling waar zijn tegenstander niet van kon afwijken op straffe van verlies, hij koos eieren voor zijn geld. Prachtige invalbeurt Jantje! Helaas moest buurman Koen zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander, de siciliaanse Lb5 variant werd niet met f4 ergens verderop opgevolgd en een cenrtum gelijk een zware houwitser tank deed Koen de das om. Ondergetekende kreeg een gelijke stelling en behield een gelijke stelling, de remise was van beide kanten niet te vermijden. Martin kon het niet bolwerken en had de hele pot al tegen een zwaar centrum aan zitten kijken toen hij een stuk weggaf. Erger ging het bij Richard die in totaal gelijke stelling twee zetjes omwisselde en zijn paard kon op stal. Dat was 4 - 1 met drie potten te gaan maar gelukkig stonden die potten op dat moment erg goed. Dat was een kwartier eerder beslist anders want Mladen kreeg een volle toren toegeworpen, zijn tegenstander bleef doorgaan en had rommelkansen. Jan had een stuk geofferd tegen een handvol pionnen en dat volk marcheerde zodanig richting witte koning  dat zijn tegenstander de kluts helemaal kwijt raakte en in verloren stelling dwars door zijn klok ging. Piet had rustigjes in eigen stijl een iets beter stelling opgebouwd, ruilde wat en verkreeg een toreneindspel met pion voorsprong. Ondanks dreigende tijdnood bleef hij oplettend en schoof zijn pot prachtig naar een punt. Ondertussen had Mladens tegenstander zijn klok in een zet of 3 van 25 minuten naar 50 seconden laten lopen maar was niks wijzer en schudde de hand voor een mooie 4 - 4. Beide blijven we koploper. klik op de NHSB site hierboven voor de exacte resultaten in de poule.

Peter

 

Vrijdag 6 november - wederom een prachtige dag .....

Met een kleine verandering in de team opstelling - koploper Mladen Cicek was afwezig en werd vervanger door Huug-altijd-goed-voor-een-punt-Jansen - toog een optimistisch gezind achttal naar Haarlem om te strijden tegen Kennemer Combinatie.

Richard, Ferry en Jan stonden al gauw lekker en Huug stond geweldig. Nu kan ik een uitgebreid verslag gaan maken vol met verzonnen zaken want ik heb zeer weinig kunnen zien doordat een blunder een pion deed verdwijnen. Ik dacht zelf op -1 te staan (voor hen die niet met Fritzl werken , een pionnetje achterstand, maar mijn kleine silicon pal gaf -5 !! Het mag duidelijk zijn dat ik zweette en paniekerig probeerde de strijd levend te houden en daardoor niet zag hoe Piet remiseerde, Huug won, Richard won, Martin verloor en Ferry in de aanval een stuk weggaf en verloor. Jan klopte zijn tegenstander en net toen het spannend werd kreeg ik mijn tegenstander niet zonder geluk toch onder. Koen gaf remise waar hij op de klok had kunnen doorspelen, een goed jong die kleine van Beentjes!.

Al met al een 5 - 3 overwinning. Klik de NHSB site hierboven voor de details.

Piet Geertsema had wat meer tijd en zag het zo:

Door deze fraaie overwinning, de 2e op rij, staan we nu op de 2e plaats in 2e klasse D. HWP Haarlem 4 heeft 1,5 bordpunten meer dan wij, oftewel 12,5.
Helaas kwam ik niet verder dan remise op bord 1, er werd teveel materiaal afgeruild doordat ik het verkeerde plan volgde en waardoor zwart gemakkelijk remise maakte.
Jan Brugge had een tegenstander die alles dichtschoof, maar Jan wist toch een gaatje te maken en met een paard binnen te dringen waardoor hij de witte dame won.
Koen speelde een uitstekende partij met wit, stond een pion voor en in gewonnen stelling deed hij 2 minder goede zetten en raakte zijn extra pion weer kwijt. Remise.
Peter raakte zijn h-pion kwijt, werd daardoor extra gemotiveerd en kwam met zijn zwarte dame op e1 en een zwart paard op e4. Wit werd dolgedraaid en verloor zijn  loper
op b2. Daarna was het een kwestie van techniek om te winnen, wat Peter wel was toevertrouwd.
Ferry zette zoals gewoonlijk een zeer aanvallende stelling neer, maar ook zoals gewoonlijk speelde hij weer 1 zet te snel waardoor alle voordeel verdween en hij mat
gezet dreigde te worden. Gedesillusioneerd gaf hij op, maar had niet gezien dat er nog een uitweg was die hem alleen maar een pion had gekost.
Richard won een kwaliteit en maakte het ook bekwaam af.
Martin heeft heel lang geknokt, maar het was helaas tevergeefs want zwart had een pion op c2 gedekt door Lg6. Hiertegen was geen kruid gewassen.
Huug bleek eindelijk weer in vorm te zijn want hij verpletterde zijn tegenstander.
Piet Geertsema 7 november 2015

 

Donderdag 8 oktober 2015

Enkele afmeldingen en teamwisselingen gaven de volgende opstelling:

Piet - Jan - Richard - Peter - Mladen - Martin - Gerard en Koen. Tegenstander Heemstede gaf Jan de makkelijkste avond want zijn bord bleef onbezet, punt in de pocket maar niet zo erg leuk. Na uitvoerige excuses bleef ons niks anders dan een straffe afraffeling en daar werd eens goed voor gezeten. Gerard en Koen waren als eerste klaar maar vlak daarop klonk een korte doch hevige krachtterm uit de mond van Martin die op het moment van remise aanbod zag hoe hij kon winnen,.. Niet getreurd, remise telt ook. Peter en Richard maakte toen de 4,5 vol dus er kon al volop gevierd worden aan de bar. Piet was zeer beroerd uit de opening gekomen en verloor verdiend tegen ene uiterst aanvallende Heemstedenaar, een mooie pot het zei gezegd.

Mladen bleef doorgaan tot het gaatje maar moest zich schikken in remise toen er een loper en pion tegen toren eindspel op het bord stond: eindstand 6  - 2. Een goede seizoensopening. Met dank aan Gerard die niet alleen op korte termijn inviel maar ook een mooi punt uit zijn hoge hoed toverde.

 ______________________

Seizoensaanvang

Na het terugtreden van enkele eerste team spelers is besloten het originele eerste op te heffen en het toenmalig tweede aan te vullen met de enkele spelers die doorgaan. Het nieuwe eerste zal in de klasse gaan spelen waar het toenmalige tweede vertoefde.

De spelers die het dit jaar moeten gaan doen zijn:

6524529 - Piet Geertsema (1911)
7154026 - Jan Brugge (1829)
7440675 - Richard Piller (1810)
6237242 - Huup Joosten (1822)
7649125 - Mladen Cicek (1702)
8099168 - Martin van der Laan (1683)
7404287 - Ferry Weverling (1677)
8279040 - Koen Beentjes (1652)

7440653 - Peter Verschueren (1788) (Teamleider)

Loading...
Loading...